Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

İstanbul Son Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Yılın İlk ‘Aydabir’ Söyleşisi “İki Dünya Arasında: Mimarlık ve Çevresel Grafik Tasarım” Temasıyla Gerçekleşti

Yılın İlk ‘Aydabir’ Söyleşisi “İki Dünya Arasında: Mimarlık ve Çevresel Grafik Tasarım” Temasıyla Gerçekleşti

Hasan TOPÇU Hasan TOPÇU - - 5 dk okuma süresi
20 0

Bien ana sponsorluğunda, İDEALİST İç Mimarlık Derneği tarafından düzenlenen söyleşi serisi ‘Aydabir’in 2024 yılındaki ilk söyleşisi “İki Dünya Arasında: Mimarlık ve Çevresel Grafik Tasarım” temasıyla addresistanbul İDEALİST Merkez’de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü grafik tasarımcı Ferhat Meşhur’un yaptığı söyleşide grafik tasarımcı Sadık Karamustafa ve iç mimar Âli Doruk konuşmacı olarak yer aldı.

İDEALİST İç Mimarlık Derneği ve Bien iş birliğiyle hayata geçirilen güncel, sosyal ve ilham veren sohbetler serisi ‘Aydabir’in 2024 yılındaki ilk bölümü 28 Şubat Çarşamba günü “İki Dünya Arasında: Mimarlık ve Çevresel Grafik Tasarım” temasıyla addresistanbul İDEALİST Merkez’de gerçekleşti. Grafik tasarımcı Ferhat Meşhur’un moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşinin konuşmacıları grafik tasarımcılar Sadık Karamustafa ve İç Mimar Âli Doruk oldu. Mimarlar, tasarımcılar, üniversite öğrencileri ve sektör profesyonellerinin yoğun ilgisiyle karşılanan söyleşi sonunda konuşmacılar izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Ferhat Meşhur’un moderatörlüğünü yaptığı, Âli Doruk ve Sadık Karamustafa’nın multidisiplinerlik üzerine odaklandıkları söyleşide, tasarım disiplinleri arasındaki entegrasyonun önemi vurgulandı. Grafik tasarım ile mimarlık arasındaki etkileşimi mercek altına alan konuşmacılar, bu iki disiplin arasındaki mevcut iş birliğinin durumunu tartışarak, aralarındaki ilişkilerin nasıl güçlendirilebileceği ve projelerde nasıl etkinleştirilebileceği hakkında değerli görüşlerini paylaştılar.

Sadık Karamustafa, meslek yaşamı süresince gerçekleştirdiği projelerden ve dünyadan örnekler vererek kendi görüşlerini paylaştı. Âli Doruk, Türkiye’de çevresel grafik tasarımın ve iç mekan yönlendirme konularının işverenler tarafından da yeterince bilincinde olunmadığının ve bu konulara bütçe ayrılmadığının altını çizerek, gerçekleştirdiği projelerden örnekler paylaştı. Ferhat Meşhur’un yönlendirdiği sorular ile mimarlar ve grafik tasarımcılar arasında etkili iş birlikleri kurma yöntemleri üzerine önerilerde bulunuldu. Üniversite eğitimi sürecinde multidisipliner yaklaşımın öğrenilmesinin meslek yaşamında da aynı yaklaşımın sürdürülmesine katkıda bulunacağı belirtildi.

Farklı disiplinlerden gelen konuşmacıların yer aldığı Aydabir söyleşi dizisinde güncel, sosyal ve ilham veren konular özgür ve samimi bir ortamda ele alınıyor. 2022 yılından bu yana devam eden söyleşi dizisi ‘Aydabir’in bir sonraki etkinliği yeni temasıyla Mart ayında addresistanbul’daki İDEALİST Merkez’de gerçekleşecek. ‘Aydabir’ söyleşi serisinin tüm videolarına İDEALİST İç Mimarlık Derneği YouTube kanalından ulaşılabiliyor.

 Âli Doruk 

Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden mezun olan Âli Doruk, 1990’da Harvard University Graduate School of Design’da mimarlık kursunu tamamladı. 1992’de ofis tasarımı eğitimi almak üzere girdiği Parsons School of Design’dan 1996’da mezun oldu. 1997’de Net Mimarlık’ı kurdu ve çalışmalarını bu bünyede sürdürüyor.
 
 Sadık Karamustafa

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde grafik tasarım eğitimi aldı. Ardından Mimar Sinan Üniversitesi’nde yüksek lisans, “sanatta yeterlik” (doktora) tezlerini verdi. 1989 yılında eğitim gördüğü kurumda eğitim vermeye başladı ve 2013’de profesör ünvanıyla emekli oldu. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde, lisansüstü programında yarı zamanlı öğretim görevlisi sıfatıyla Tipografi derslerine giriyor. Ayrıca Üniversite’nin Grafik Tasarım Bölümü bünyesinde, 1997’den bu yana her yıl düzenlenen Grafist / Uluslararası İstanbul Grafik Tasarım Günleri etkinliğinin proje yönetmenliğini sürdürüyor.

 Ferhat Meşhur

Lisans eğitimini Eskişehir Anadolu Üniversitesi Grafik Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini Milano’da bulunan Futurarium Scuola di Design’da tamamladı. Ayrıca İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Kültürel İncelemeler ve Tarih Bölümlerinden olmak üzere, iki farklı disiplinde yüksek lisans derecesi aldı. Halen markalama tasarımı, ambalaj ve yayın grafiği üzerine işler üretiyor. Üniversitelerde çevresel grafik tasarımı, markalama tasarımı, web tasarımı ve ambalaj tasarımı üzerine dersler veriyor. Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nda başkan yardımcısı olarak görevini sürdürüyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir