Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

İstanbul Son Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Ege Üniversitesi “Sıfır Atık” çalışmalarında bölgeye öncülük ediyor

Ege Üniversitesi “Sıfır Atık” çalışmalarında bölgeye öncülük ediyor

Hasan TOPÇU Hasan TOPÇU - - 6 dk okuma süresi
2 0

Ege Üniversitesinde “Uluslararası Sıfır Atık Günü” dolayısıyla düzenlenen etkinlikte “Fikrini Yeşert” ve “Sürdürülebilirlik Logosu” yarışmaların ödül töreni gerçekleştirildi. Etkinliğe EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra senato üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve çalışanlar katıldı.

Fikrini Yeşert yarışmasında Fen Fakültesi birinci, Ziraat Fakültesi ikinci olurken,  Bayındır Meslek Yüksekokulu ise üçüncülük ödülünün sahibi oldu.  Sürdürülebilirlik Logosu yarışmasında ise Eğitim Fakültesi öğrencisi Songül Başdaş ödüle layık görüldü.

         Sayı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda “Sıfır Atık” filmi gösterimi ve ardından Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal’ın “Sıfır Atık Serüveni” sunumu yapıldı.

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Kimyasalların çevremizi kuşattığı, doğallığın nostaljik bir mevzu haline geldiği günümüzde, insanoğlunun attığı neredeyse her adım, yerkürenin dengesini bozmaktadır. İlaç endüstrisi, katkı maddeleri, kimyasallara dayalı tarım, fabrikalar ekosistemin dönüştüremeyeceği nitelikte ve miktarda tortu bırakmaktadır. Bu atıklar, toprağı, suyu, havayı ve tüm canlıları zehirlemekte. Dünya Bankası raporlarına göre, yılda 1,3 milyar ton evsel atık miktarının, 2025 yılında 2.2 milyar tona ulaşması öngörülmektedir. Eskiden üretim fikrinin içinde çöpe yer yoktu. Çünkü her şeyin kendine has bir faydası vardı ve hemen her şey tekrar kullanılıyordu. Organik atıklar hayvan yemeği veya gübre olarak yaşama geri dönüyordu. Fakat bugün, üretim için harcadığımız çaba kadar, tükettiklerimizin verdiği zararı bertaraf etmek için uğraşıyoruz. Çevre yönetimi, tüm dünyanın en büyük sorunu haline geldiğini görüyoruz. Bu bağlamda, çevre dostu bir yaşam modeli, artık tüm dünyanın arayışıdır ve bunun ilk adımı ‘Sıfır Atık’tır” dedi.

“Sıfır Atık insanlığın geleceği adına başlatılmış bir harekettir”

Sıfır Atık kavramının insanlığın geleceği adına başlatılmış bir sorumluluk hareketi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Budak,  “Sıfır Atık, atıkların aslında birer enerji kaynağı olduğu bilinciyle, doğayla uyum içinde ve sürdürülebilir bir yaşam felsefesinin ürünüdür. Modern insanın unuttuğu, tabiat ile arasındaki gönül bağını pekiştirme yolunda atılmış bir adımdır. Bu kapsamda dört mevsim yeşil kampüs ve sürdürülebilir üniversite konsepti hedefiyle pek çok çevre dostu çalışmayı hayata geçirerek hem üniversitemizin hem de toplumun geleceği için büyük gayret sarf ettik. Çevre bilincini yaşam felsefi haline getirerek öğrencisinden çalışanına bir kültüre dönüştürdük. Yeşil yönetim, çevre dostu ulaşım, enerji yönetimi, iklim ve farkındalık, entegre atık yönetimi ve iklim değişikliğiyle mücadele alanlarında oluşturduğunuz komisyonlarımız, sürdürebilir bir üniversite için var gücüyle çalışıyor” dedi.

“Dünyanın en yeşil üniversiteleri arasında ilk 100’deyiz”

Prof. Dr. Budak, “2018 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında pilot üniversite seçilen üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucu olarak 2020 yılında İzmir’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk. Yükseköğretim Kurulu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden biri olarak seçildik. Üniversitemizde, Sıfır Atık Komisyonu kurarak ve Sıfır Atık Eylem Planı hazırlayarak sıfır atık sisteminin sorunsuz işlemesini sağladık. Eylem planımız kapsamında kampüsümüzün farklı noktalarına ‘Mobil Atık Getirme Merkezleri’ yerleştirdik. Bu noktada atıkların bertarafı ve geri dönüşümü ile ilgili çalışmalarımızda önemli bir adımı atmış olduk. Kampüsümüz yemekhanesinden çıkan biyobozunur atıkların satın alınan kompost makinesi ile yüzde 60 oranında kedi-köpek mamasına, yüzde 40 oranında ise komposta dönüştürülmesini sağladık. Tüm bu çalışmalarımızın sonucunda 2023 yılında Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler sıralamasında bin 183 dünya üniversitesi arasında 96’ncı, ülkemizdeki devlet üniversiteleri arasında 4’üncü, Ege Bölgesi’nde ise ilk sırada yer alarak bölgeminiz en yeşil ve sürdürülebilir üniversitesi olmayı başardık. Yaptığımız çalışmalar ile atık yönetimi konusunda bölgesel ve ulusal ölçekte örnek bir model oluyoruz. 25-26 Nisan 2024 tarihleri arasında Üniversitemiz ev sahipliğinde ÇEVMER koordinasyonunda ‘Greenmetric Türkiye Ulusal Çalıştayı’nı düzenleyeceğiz” diye konuştu.

Etkinlik sonunda Fikrini Yeşert ve Sürdürülebilirlik Logosu yarışmalarında ödül alan birim yöneticilerine ve öğrencilere ödülleri Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdim edildi. Ayrıca, kullanılmış eşyaların geri dönüştürülmesine katkı sağlayan “Takas Odası”nın açılışı gerçekleştirildi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir