Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

İstanbul Son Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Bir yüksek topuk meselesi… Yüksek topuklu ayakkabı ile işyerinde olan her kaza ‘iş kazası’ mı?

Bir yüksek topuk meselesi… Yüksek topuklu ayakkabı ile işyerinde olan her kaza ‘iş kazası’ mı?

Hasan TOPÇU Hasan TOPÇU - - 7 dk okuma süresi
2 0

Mevzuat kapsamında bir kıyafet yönetmeliği var olduğuna dikkat çeken uzmanlar, orada ‘sandalet giyilmez’ denildiği, topuklu ayakkabıyla ilgili herhangi bir hükmün olmadığını söylüyor.

Kadınların topuğu kaç santimetre olursa olsun topuklu ayakkabı ile iş yerinde, iş saatleri içerisinde herhangi bir kaza yaşadığında bunun ‘iş kazası’ olarak tanımlandığını kaydeden İSG Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “İş yerinde herhangi bir nedenle, herhangi bir şekilde kaza geçirirseniz, bu iş kazasıdır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, iş yerinde topuklu ayakkabı ile düşme, yaralanma gibi durumların iş kazası olarak sayılıp sayılmayacağı konusunu değerlendirdi.

“İş yerinde olması, onun iş kazası olmasına delalettir…”

Bazı kuruluşların kendilerine göre belirledikleri kıyafet yönetmelikleri bulunduğu konusuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “İş kazası tanımı 2 tane kanunda geçer. Bizim mevzuatımız kapsamında bir tanesi 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu, diğeri de 5510 sayılı SGK kanunu. Uzun bir ismi var ama kısaca olsun diye söyledim. Burada ikisi de şöyle başlar; ‘iş yerinde olan ve işin yürütümü nedeniyle olanlar’ der. SGK kanunu bunu biraz daha detaylandırır ama iş yerinde olması, onun iş kazası olmasına delalettir, başka bir şey aramaya gerek yoktur.” dedi.

“Topuklu ayakkabıyla ilgili herhangi bir hüküm yok”

Topuklu ayakkabının kıyafet yönetmeliğine uygun olup olmadığı konusuna da açıklık getiren Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Mevzuat kapsamında bir kıyafet yönetmeliği var. Orada sandalet giyilmez diyor. Topuklu ayakkabıyla ilgili herhangi bir hüküm yok. Ancak tabii bazı işlerde prezantabl gözüksün diye biraz topuklu ayakkabı giyilmesi tercih sebebi olabiliyor. Tabii işin iş sağlığı, beden sağlığı, ortopedik açısından baktığınızda başka sorunlara yol açabilir.” diye bilgi verdi.

Yüksek topuklu ayakkabı ile işyerinde olan bir kaza ‘iş kazası’ mıdır?

Yüksek topuklu ayakkabı ile işyerinde olan bir kazanın ‘iş kazası’ olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Benim de bilirkişilik yaptığım bir davada asansöre binerken, koşarak asansöre yetişmek için kayan, ayağını kıran bir kişinin tazminatıyla ilgili durum vardı. İş yerinde olduğu sürece bu tip şeyler risk doğurur, risk doğurduğu için de iş kazasıdır. Dolayısıyla bununla ilgili riskleri bertaraf etmek lazım, buradaki sıkıntı topuklu ayakkabıdan ziyade topuğun yüksekliği olabilir.” dedi.

“Uçları sivri olan topuklar iş kazası riskini arttırıyor”

Erkeklerin de günlük hayatta 2-5.5 santim topuklu ayakkabılar giydiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Bunlar ortopedik ayak sağlığı için de iyi ama topuk yükseldikçe işin riski artıyor. Bir risk değerlendirmesi yapmak gerekebiliyor. Yani 3.5- 4 santimetreyi geçmeyen topuklar… Problem yaratmayacak topluluklar… Uçları sivri olan topuklar iş kazası riskini arttırıyor.” şeklinde konuştu.

“İşyerinde kaymayan zemin olması gerekir, topuklu ayakkabı giyilebilir”

Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, kadınların topuğu kaç santimetre olursa olsun topuklu ayakkabı ile iş yerinde, iş saatleri içerisinde herhangi bir kaza yaşadığında bunun iş kazası olarak tanımlandığını kaydederek, “İş yerinde herhangi bir nedenle, herhangi bir şekilde kaza geçirirseniz, bu iş kazasıdır. Bunun nedeni topuklu ayakkabıysa topuklu ayakkabıdır. Topuklu ayakkabı buna daha fazla risk yaratır, ihtimal sayısını arttırır. Dolayısıyla biz onunla ilgili iş değerlendirmesi yaptığımızda, bir kaymayan zemin olması gerekir ki topuklu ayakkabı giyilebilir. Genelde gördüğümüz ortamlar, otelden örnek vereyim, yerler pırıl pırıl, cilalanmış mermerler oluyor. Burada zaten kaygan bir zemin var, bir de topuklu ayakkabı giyince risk artıyor. Dolayısıyla topuklu ayakkabı giymeyen biri de kayıp düşer, ayağını kırarsa bu da iş kazasıdır ama topuklu ayakkabı giymek bu riski önemli ölçüde arttırır.” dedi.

“İş yerinde olan her kaza iş kazasıdır”

Bir iş yerinin topuklu ayakkabı giymenin sınırını koyabileceğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “5-6 santimi geçmesin denebilir. Çünkü iş sağlığı güvenliği açısından risk doğurur. Biz bazı iş yerlerinde çalışırken çalışanlara iş güvenliğiyle ilgili kişisel kullanıcı donanım bazında ayakkabı veriyoruz. Örneğin inşaatta çelik burun ayakkabı giyilir, elektrikçi ise 6 kalın izolasyonlu elektriği geçirmeyen ayakkabı verilir. Şimdi normal bir resepsiyoniste veya spikere topuklu ayakkabı giy deniliyorsa bunun riskini ölçmek, değerlendirmek gerekir. Eğer yerimiz kaygan değilse, düşme ihtimali biraz azsa, belki 6 santim, 7 santim olabilir. Yönetmeliklerde, kaza riski azaltılmış olur. Yoksa iş yerinde olan her kaza iş kazasıdır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir